[...] kolacje W+T, posiłki składały się z jaj, odżywki białkowej, kurczaka, ryżu basmati, makaronu razowego, orzechów i oleju lnianego. Rozkład makro zmienił się na białko:155g, węglowodany: 120g, tłuszcze: 60g (wychodzi ok. 1650 kcal). Przy czym zawsze po treningu piję odżywkę białkową i jem jakiś owoc, czego nie wliczam do makro, więc w dni [...]
[...] białkowe oraz mięso kurczaków i innych zwierząt. Nie bierz pod uwagę mało ważnych białek zawartych w warzywach i innych produktach, spożywanych ze względu na zawarte w nich węglowodany. Najlepszym źródłem tych ostatnich są ziemniaki, ryż, makaron, chleb oraz owoce. Nie spożywaj dodatkowych kalorii w postaci dietetycznego tłuszczu. Jedyny tłuszcz [...]
[...] odżywkę wysokowęglowodanową) oraz dodatkowo witaminy C, E i magnez W ciągu pół godziny od zakończenia treningu wypijamy odżywkę węglowodanową lub zjadamy posiłek bogaty w węglowodany złożone. Jest to też b. dobry moment na spożycie dawki kreatyny. Bezpośrednio po zakończeniu treningu przyjmujemy dawkę aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych [...]
[...] i po meczu. Ważne jest zrozumienie podstaw żywienia sportowców. Istotna jest świadomość występowania najważniejszych składników odżywczych w żywności, do których należą: węglowodany, tłuszcze, białka i elementy ochronne (woda, witaminy i sole mineralne). W różnych produktach występują one w różnych ilościach. Odpowiednie zbilansowanie ich w [...]
7 grzechów głównych naszej diety. Czego należy się wystrzegać, gdy chce się schudnąć? Nie tak dawno Bogdanowi Szczotce, Andrzejowi Maszewskiemu, Radosławowi Słodkiewiczowi i Kamilowi Majkowi zadałem pytanie, co według nich jest najważniejsze w procesie rozwoju mięśni. Nie będę ukrywał, że spodziewałem się odpowiedzi typu: umiejętność właściwej [...]
[...] inaczej rozkładają się tłuszcze, ale będzie można to obserwować na bieżąco. W dzień nietreningowy ilości makroskładników jak wyżej bez shake’a potreningowego i daktyli oraz węglowodany równomiernie rozłożone we wszystkich posiłkach (prócz ostatniego) w ciągu całego dnia. Źródła białka: piersi drobione, schab wieprzowy, ryby, jaja, twaróg, [...]
[...] to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O wiele bardziej praktyczny okazał się podział na węglowodany szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te [...]
Witam! Postanowiłem założyć dziennik w celu dzielenia się postępami z "forumowiczami", motywacji oraz korekty mojego treningu/diety. Tak więc zaczynamy! Moim głównym celem jest masa lecz przez pierwsze 6-8 tygodni chciałbym się skupić na budowaniu bazy (co zalecał traktor71). Tak więc przez ten okres będę skupiał się na ćwiczeniach podstawowych [...]
/SFD/2016/10/17/95712d0620a444d6b88131abae75141d.jpg Carbo jest to odżywka węglowodanowa, której nazwa pochodzi od części słowa z j. ang. „Carbohydrates”, co oznacza węglowodany. Odżywka ta zazwyczaj stanowi mieszankę węglowodanów złożonych jak maltodekstryny wraz z dodatkiem glukozy. Carbo ma za zadanie wspomóc organizm poprzez szybkie [...]
Wklejam to poniewaz na wyszukiwarce niczego takigo nie znalazłem CIEKAWOSTKI TRENINGOWE -------------------------------------------------------------------------------- Ludzkie ciało ma ponad 600 mięsni, które zawierają ponad 6 mld włókień mięśniowych. Każde włókno jest tak silne, że może podtrzymać ciężar przewyższający je wagą 1000 razy [...]
[...] do wytwarzania napojów alkoholowych. Nasz kraj ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego. Skład chemiczny miodu Najliczniejsza grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości [...]
http://www.nettyper.pdg.pl/iron/irontest.png Witam wszystkich po krotkiej przerwie spowodowanej urlopem w Polsce ;-) Nie bede sie dlugo rozpisywal, poniewaz jest to kontynuacja dziennika, z jedna zmiana- była masa jest redukcja! Tniemy do 6-paka :-D Chcialbym podziekowac firmie PROGRESS za zasponsorowanie polowy wartosci suplementow marki IRON [...]
[...] oraz utrzymania zdrowia i osłony układu odpornościowego na właściwym poziomie. W kobiecym mleku wyodrębniono ponad 200 niezbędnych składników (kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany, aminokwasy, przeciwciała, minerały, witaminy). Zatem, czy może być coś bardziej odżywczego dla ludzkiego organizmu niż mleko matki !? Dlatego też, naturalną [...]
Po pierwsze chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum. Planuję zmienić nawyki żywieniowe, oraz wziąć się za sport, bo moja bezmyślność doprowadziła mnie do tego, że przez ostatnie 3 lata przytyłem około 20kg :( Pewnie nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie fakt, że ostatnio na boisku mój 130 kilogramowy kolega nie miał większych [...]
[...] DT i DNT? Z racji chęci pozbycia się paru kilogramów planuję utrzymywać spożycie kalorii na poziomie ok. 1700/dzień. BTW 25:55:20%, czyli białko ok. 109g, tłuszcze ok. 107g, węglowodany ok. 87,5g. W DNT węgle pochodzą głównie z warzyw, nie jem żadnych makaronów, ryżu, kasz czy pieczywa, natomiast w DT po siłowni oprócz białka (głównie twaróg, [...]
[...] masy, ale wielu kulturystów popełnia ten błąd, że zjada zbyt dużo białka bez odpowiedniego dopływu kalorii pochodzących z innych źródeł. Dieta bogata w białko, a uboga w węglowodany zmusza organizm do przekształcania nadmiaru białka w glukozę - źródło energii pochodzącej zazwyczaj z węglowodanów- wskutek czego niestety dochodzi do [...]
Low Carb - czyli ograniczamy węglowodany Witam, w tym artykule krótko przedstawię dietę, która bazuje głównie na tłuszczach, minimalizując spożycie węglowodanów. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez węglowodanów, bojąc się zarówno o spadki masy mięśniowej jak i o efekty zdrowotne na skutek obniżenia poziomu spożywanych węglowodanów a [...]
[...] roli suplementacji witamin i minerałów. Zazwyczaj dieta redukująca tkankę tłuszczową jest pozbawiona pewnych witamin i minerałów zawartych w produktach obfitujących w węglowodany, których wtedy staramy się spożywać jak najmniej. Jednocześnie pozyskiwanie energii życiowej przez nasz organizm ze źródeł białkowych poch. Zwierzęcego silnie [...]
[...] żywieniowa – wersje alternatywne, 3. Zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze - ile energii potrzebuje organizm, czyli podstawowa i całkowita przemiana materii, - węglowodany – czym są, gdzie występują, jak określić zapotrzebowanie, jak wpływają na formę sportową - błonnik – rola fizjologiczna, zalecane spożycie i dlaczego więcej nie [...]
[...] w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie [...]